Vahva tunnistautuminen pakollista sähkösopimuksen tilauksessa 1.10. alkaen

05.10.2023

Sähkösopimuksen tilaaminen netistä on nyt entistä turvallisempaa.

1.10.2023 voimaan astuneen lakimuutoksen myötä sähkösopimuksen tilaaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista. Kaikkien sähkösopimuksia myyvien yhtiöiden ja yhteistyökumppanien on nyt tunnistettava tilaaja vahvan sähköisen tunnistautumisen avulla ennen tilauksen vahvistamista. Vahva tunnistautuminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla ja mobiilivarmenteella.

Mitä etuja vahva tunnistautuminen tuo?

Uudistuksen taustalla on kuluttajansuojalain muutos, joka tulee vastauksena kasvavaan tarpeeseen suojella kuluttajia verkossa. Väärinkäytökset ja identiteettivarkaudet ovat valitettavasti yleistyneet digitaalisessa maailmassa. Vahva tunnistautuminen pyrkii estämään tällaiset väärinkäytökset tehokkaasti.

Vaikka muutos kohdentuu erityisesti sähkösopimuksiin, se on osa laajempaa trendiä. Laskulle tilattavien palveluiden kentässä on havaittu tarve parantaa tunnistusmenetelmiä ja varmistaa, että palveluiden tilaajat ovat todellakin ne, joiksi he itseään väittävät.

Sahkon-kilpailutus.fi ja Signicat tekevät yhdessä sähkösopimuksen tilaamisesta entistä turvallisempaa

Sahkon-kilpailutus.fi on valinnut tunnistuspalveluntarjoajakseen Signicatin. Signicat on yksi Suomen ja Pohjoismaiden suurimmista alan toimijoista, ja sen asiakaskuntaan kuuluu mm. Fortum, If ja Santander.

Sahkon-kilpailutus.fi -sivuston tilausjärjestelmään integroitu Signicatin vahva tunnistautuminen vähentää väärinkäyttöjen mahdollisuuksia ja tekee tilausprosessista sujuvan, nopean ja turvallisen. Tunnistautuminen tilauksen yhteydessä onnistuu helposti omilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Näin vahva tunnistautuminen toimii tilauslomakkeellamme

1. Siirry lomakkeelle ja täytä perustiedot

Kun olet löytänyt haluamasi sähkösopimuksen, voit siirtyä normaalisti sivustomme tilauslomakkeelle. Tilauslomakkeella sinun tulee täyttää tilaajan tiedot – tässä tapauksessa sähköposti ja puhelinnumero – lomakkeen ensimmäisellä sivulla.

Aiemmin ensimmäisellä sivulla täytettiin yhteystietojen lisäksi myös tilaajan nimi. Tilaajien turvallisuuden parantamiseksi ja väärinkäyttöjen estämiseksi tilaajan nimi haetaan nykyisin kuitenkin vahvan tunnistautumisen kautta. Tämän myötä lomakkeen ensimmäiselle sivulle tarvitsee kirjoittaa vain omat yhteystiedot.

2. Siirry tunnistautumaan

Yhteystietojen lisäämisen jälkeen voit siirtyä tunnistautumaan. Tässä vaiheessa sinut ohjataan valitsemaan haluamasi tunnistautumistapa – joko verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne – ja valinnan jälkeen siirryt pankin tai mobiilivarmenteen sivustolle. Tässä vaiheessa sinun tulee kirjautua pankkiisi omilla verkkopankkitunnuksilla, jonka jälkeen sinut ohjataan takaisin sivustollemme viimeistelemään tilaus.

Huomaathan, että tunnistautuminen ei vielä vahvista tai lähetä tilausta. Voit siis täyttää lomakkeen muut tiedot rauhassa, ja vahvistaa tilauksen vasta lomakkeen viimeisellä sivulla.

3. Täytä loput tiedot ja lähetä tilaus

Tunnistautumisen jälkeen palaat takaisin tilauslomakkeelle, jossa pääset täyttämään loput tarvittavat tiedot tilauksen viimeistelyä varten. Sinun tulee täyttää mm. osoitetiedot ja sopimuksen haluttu alkamispäivämäärä.

Kun olet täyttänyt lomakkeen kaikki tiedot, voit vahvistaa tilauksen lomakkeen viimeisellä sivulla.

Mitä vahvan tunnistautumisen käyttöönotto tarkoittaa sivuston käyttäjille?

Käytännössä vahvan tunnistautumisen käyttöönotto tarkoittaa lisäturvaa jokaiselle sivustomme käyttäjälle. Käyttäjän ei tarvitse huolehtia siitä, että joku toinen voisi tehdä sopimuksia hänen nimissään. Lisäksi, koska tunnistautuminen on integroitu sujuvasti palveluun, se ei tee tilaamisprosessista juurikaan aiempaa monimutkaisempaa.

Voiko sopimuksen tilata ilman tunnistautumista sähköyhtiön omalla sivustolla?

Lakimuutoksen myötä sähkösopimuksen tilaaminen ei onnistu ilman vahvaa tunnistautumista myöskään sähköyhtiöiden omilla nettisivustoilla.

Kaikkia sivustollamme esiteltyjä sähkösopimuksia ei voi tilata sivustomme lomakkeen kautta, vaan ohjaamme käyttäjän tilaamaan sopimuksen yhtiön omalta sivustolta. Tällöin tunnistautuminen voi toimia eri tavalla mitä omalla sivustollamme, mutta tunnistautuminen tulee silti tehdä jossain vaiheessa tilausprosessia.

Vahvan tunnistautumisen pakollisuus ei ole täysin selkeää tilauksen alkuvaiheessa kaikkien yhtiöiden sivustoilla. Joidenkin yhtiöiden kohdalla vahva tunnistautuminen tulee tehdä vasta tilauksen viimeisessä vaiheessa, tai tilauksen jälkeen erillisenä vahvistuksena.

Selkeyden vuoksi olemme sisällyttäneet vahvan tunnistautumisen oman tilauslomakkeemme ensimmäiselle sivulle.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.